888 Pesti Srácok

q-brand.com

Bodnár Zsolt Tek

okay-italia-étlap

"Körülbelül 15 évvel ezelőtt láttak óriás orchideákat [a környéken], de nem számoltak be róla széles körben, és nekem is újdonság volt" – mondta Denholm a brit lapnak. Óriás orchideák (Himantoglossum robertianum) egy dél-franciaországi természetvédelmi parkban Fotó: CAVALIER MICHEL / via AFP A feltételezések szerint valaki 15 évvel korábban magokat hozott az országba, és szétszórta azokat – ezt az ökológusok nem támogatják, mivel invazív fajokat eredményezhet. A helyiek szerint az orchideák néhány éve még virágoztak, majd eltűntek, de hivatalosan nem jelentették be őket. Most kilenc virágzó és tíz nem virágzó növényt találtak, amelyek jelenleg körülbelül 30 centiméter magasak. A szakértők szerint ez a felfedezés egy újabb jele annak, hogy Nagy-Britannia éghajlata a felmelegedés miatt egyre inkább képes támogatni a mediterrán növényfajokat – de azért hozzátette, hogy legalább ezúttal nem egy invazív faj telepedhet meg az országban, sőt a korai beporzók, például a dongók már üdvözölték is a márciusban virágzó új orchideákat.

  1. Hatalmas orchideák kezdtek vadon nőni a klímaváltozás hatására Nagy-Britanniában - Qubit
  2. Bodnár zsolt ted.com

Hatalmas orchideák kezdtek vadon nőni a klímaváltozás hatására Nagy-Britanniában - Qubit

Bodnár célponttá válását szokatlannak tartják a Direkt36 által megkérdezett korábbi titkosszolgálati tisztek is. Többen azt mondták, hogy egy ennyire magas rangú nemzetbiztonsági vezető megfigyelése extrém esetnek számít a magyar biztonsági szervek életében. A Direkt36 Bodnár Zsoltról több kérdést is feltett a TEK-nek és a kormánynak, amelyekre nem érkezett válasz. Bodnárral többször is megpróbálták felvenni a kapcsolatot, sikertelenül, emiatt nem tudták telefonkészülékét sem átvizsgáláni. Sokakat meglepett még a TEK-en belül is, amikor 2018 májusában Bodnárt egyik napról a másikra kirúgták, hiszen nem csak helyettese, de közeli barátja is volt Hajdúnak. Több, a TEK belső ügyeit ismerő forrás szerint Hajdú gyanakodni kezdett a helyettesére, hogy az a háta mögött politikai-hatalmi érdekekből különféle belső információkhoz próbál meg hozzáférni mind a szervezetről, mind róla személyesen. A TEK belső ügyeit ismerő forrás szerint erről a gyanúról Hajdúék értesítették a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumot, ahol komolyan vették a bejelentést.

Az, hogy Bodnár telefonszáma szerepelt a célpontok között, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg is figyelték. Ennek bizonyításához a készüléket is vizsgálni kell, de Bodnár nem reagált a Direkt36 megkeresésére. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban több magyar újságíróról, az ellenzéki üzemeltetőjéről és Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport többségi tulajdonosának egy vacsorapartneréről is kiderült, hogy megfigyelték a Pegasusszal. A potenciálisan megfigyelt célpontok listáján szerepelt maga Varga is, ahogy például Chikán Attila egykori miniszter, Simicska Lajos fia, vagy Aszódi Attila volt államtitkár. Több jel utal arra, hogy a szoftvert a magyar állam vetette be. Az izraeli gyártócég, az NSO azt kommunikálja, hogy csakis állami szervekkel üzletel. Egy már leszerelt magyar titkosszolga és az NSO egyik volt alkalmazottja is megerősítette a botrányt feltáró nemzetközi újságírócsapatnak, hogy Magyarország megvásárolta és 2018-tól be is vetette a Pegasust. Szijjártó Péter korábban azt mondta, hogy "a vélelmezett adatgyűjtésről" semmilyen tudomással nem rendelkezik, Varga Judit a jogállamiságra hivatkozott, és Pintér Sándorra mutogatott mint illetékesre, aki egyszer azt nyilatkozta, hogy nem állítja, hogy a magyar állam hatóságai nem használták az izraeli kémszoftvert.

Szeptemberben az ellenzéknek sikerült összehívnia a nemzetbiztonsági bizottság ülését az ügyben, de 2050-ig titkosították az elhangzottakat.

bodnár zsolt tek v

Bodnár zsolt ted.com

A Pegasus-megfigyelés célpontjának kiválasztott Bodnár Zsoltról több kérdést is feltett a Direkt36 a TEK-nek és a kormánynak, melyekre nem érkezett válasz. Bodnárt többször, több csatornán is kereste a tényfeltáró központ, de ő nem reagált ezekre. Ezért nem volt lehetőség a készülékének átvizsgálására sem, így nem lehetett utánanézni annak, hogy a telefonját valóban sikerrel feltörték-e a Pegasusszal. Az NSO ügyfelei által kiválasztott telefonszámokat tartalmazó adatbázishoz, melyben Bodnár száma is szerepel, a párizsi központú Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet jutott hozzá közösen. Az adatokat egy 17 szerkesztőségből álló nemzetközi újságírói csapat elemezte, melynek egyedüli magyar résztvevője a Direkt36 volt. Az adatbázisban való szereplés még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a telefonszámhoz tartozó készüléket sikeresen fel is törték a kémszoftverrel. Számos külföldi és magyar célpont esetében ugyanakkor a készülékeik technikai elemzése utólag kimutatta a Pegasus nyomait.

  1. Pegasus-botrány: a TEK második emberét is megfigyelhették - mfor.hu
  2. A TEK helyettes vezetőjének telefonján is futhatott a Pegasus
  3. Selena gomez lose you to love me magyarul
  4. Bodnár zsolt tek.com

Bodnár akkoriban vált célponttá, amikor 2018 tavaszán hirtelen el kellett jönnie a terrorelhárítástól. A TEK akkor ezt szervezeti átalakításokkal magyarázta, de a távozásáról beszámoló híroldalak szerint politikai belharcok és bizalomvesztés miatt váltották le. A Direkt36-nak több, a TEK belső ügyeit ismerő forrás egybehangzóan azt állította: Hajdú János TEK-főigazgató bizalma valóban megingott helyettesében, mert azt gyanította, hogy Bodnár a TEK-ről, illetve személyesen róla próbálhatott meg belső információkat gyűjteni. Ezt követően Bodnár ellen belső vizsgálódás indult, majd végül eltávolították a szervezettől. Bodnár célponttá válását szokatlannak tartják a Direkt36 által megkérdezett korábbi titkosszolgálati tisztek. Többen azt mondták, hogy egy ennyire magas rangú nemzetbiztonsági vezető megfigyelése extrém esetnek számít a magyar biztonsági szervek életében. Szerintük ilyet csak nagyon súlyos bűncselekmény gyanúja esetén lehetne megtenni, Bodnárral szemben azonban a jelek szerint ilyesmi nem merült fel, hiszen nem gyanúsították meg semmivel, és a TEK-től való távozása után is kapott rendőrségi pozíciókat.

A szoftver arra is képes, hogy képernyőképeket készítsen, lehallgassa a telefonhívásokat, SMS-eket és emaileket, alkalmas továbbá üzenetküldő és VoIP-alkalmazások (például iMessage, Facebook, Telegram és Viber) forgalmának megfigyelésére, valamint személyes adatok, jelszavak és a naptárban tárolt események kicsempészésére is. Mi az a Pegasus-ügy? A lehallgatási botrányról röviden Ahogyan arról beszámoltunk, már évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A több mint 300 magyarországi célpont között voltak tényfeltáró újságírók, médiacégeket tulajdonló vagyonos üzletemberek (például Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa), illetve szűkebb környezetük is. Időközben kiderült, hogy a lehetséges megfigyeltek listáján az oknyomozó újságírók és politikusok mellett az Ügyvédi Kamara korábbi elnöke, Bánáti János és Gödöllő ellenzéki polgármestere, Gémesi György is szerepel.

Politikai csatározások áldozata lehetett a TEK helyettes vezetője, emiatt távozhatott a szervezettől. És nem mellesleg, a kiberfegyvert ekkor vethették be ellene. - írja a Direkt36. A portál szerint már csak azért is figyelemreméltó mindez, mivel a Pegasust kifejlesztő cég kifejezetten azzal reklámozza szolgáltatását, hogy "az NSO olyan technológiákat teremt, amelyek segítenek a kormányzati szerveknek megelőzni és felderíteni a terrorizmust és a bűnözést". Csakhogy Bodnár Zsolt évtizedes rendőrkarrierje során maga is éppen a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni fellépést vezette különböző hatóságoknál – 2010-ig a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), 2010–2018 között pedig a TEK második embereként. Bodnár Zsolt akkor lett célpont, amikor 2018 tavaszán váratlanul el kellett jönnie a TEK-től. A szervezet belső ügyeit ismerő forrásai ugyanakkor a portálnak nyilatkozva azt állították, Hajdú János TEK-főigazgató bizalma valóban megingott a helyettesében, mert azt gyanította, az a háta mögött politikai-hatalmi érdekekből különféle belső információkhoz próbál meg hozzáférni mind a szervezetről, mind róla személyesen.